Rebujito typische drankje

Rebujito typische drankje

De rebujito (lees reboegieto) is een typisch drankje uit Andalusië.


Het is ontstaan door vino Manzanilla te mixen met frisdrank, zoals Sprite of 7-Up en veel ijs. Meestal wordt er als extraatje ook enkele blaadjes munt toegevoegd.

In Andalusië drinkt men dit drankje vooral op de Feria's (jaarfeesten) en andere festiviteiten.

Dit drankje heeft vanaf de jaren 90 steeds meer bekendheid gekregen buiten Andalusië; dit is vooral te danken aan de media-aandacht die het bekende merk La Guita er aan gegeven heeft.

In Andalusië bestaan diverse varianten van dit drankje, die vooral te danken zijn aan het gebruik van lokale wijnen en sherry’s.

Hierbij voorbeelden van diverse steden en hun rebujito recept:

In El Puerto:

• Hier wordt vino fino gebruikt; de verhouding is 1/3 wijn en 2/3 frisdrank. Als wijn wordt gebruikt:

o Fino Quinta; deze geeft een zeer zachte en verfrissende rebujito.

o Pavón; deze geeft de rebujito veel body en een sterke smaak.

In Jerez de la Frontera:

• Hier wordt vino fino gebruikt, de verhoudingen is 1/3 wijn en 2/3 frisdrank. Als wijn wordt Tio Pepe gebruikt; geeft een drogere rebujito.

In Sanlúcar de Barrameda:

• Het merk van de manzanilla La Guita komt hier vandaan en wordt hier dus ook gebruikt. La Guita is een zeer populair merk op de beroemde Feria van Sevilla; van dit merk wordt alleen de sola (fino), gemengd met frisdrank.

In Rota

• Hier wordt de witte wijn van de stad Rota gebruikt.

In Malaga:

• Hier gebruikt men, bijna verplicht, hun lokale wijn Cartojal. De verhoudingen zijn altijd gelijk. Ik heb in Nederland en België gezocht naar mogelijkheden om een goede mix te maken met producten die hier verkrijgbaar zijn...

Een lekkere mix is de volgende :

1/3 medium dry sherry (in alle supermarkten of drankenhandel verkrijgbaar) 2/3 Sprite of 7-up. Veel ijs en 2 a 3 blaadjes munt. Heerlijk op warme dagen. Maar, pas op... je merkt niet dat er alcohol in zit! Maak het zelf thuis en laat ons weten welke combinatie het lekkerste is!

Ook interessant