Pitres in de provincie Granada

Pitres in de provincie Granada

Pitres is een klein dorpje in de Alpujarras op 75 km van Granada stad

Dit kleine dorpje noemt men ook wel de poort naar de zee...... iets wat een beetje vreemd is als je er staat en dat bord ziet staan op 1200 meter hoogte.... en kilometers ver weg van die zee....  Daarover later meer.

Het dorp behoort bij de La Taha, dat zijn 7 dorpjes welke in de Moorse tijd een soort van gemeente vormden binnen het Nazari rijk ( la Taha de Ferreira ) . Die naam is verdwenen na de verovering van de Spaanse christelijke legers maar veel later heeft men zich samengepakt en weer een deel van die oude naam opgepakt in het kader van samenwerking.  De exacte oorsprong van dit dorp is niet bekend. In de regio zijn niet veel dingen gevonden uit de oudheid en echt onderzoek is er ook niet geweest. Vermoedens dat het Romeins of Visigotisch zou kunnen zijn ligt voor de hand daar velen in zuid Spanje deze oorsprong hebben.  De Moorse tijd weet men meer van ofschoon enkel van de latere tijd. Her en der zijn er vestingwerken gebouwd in de regio en zelfs op wat nu het grote plein is waarom het dorp is gebouwd stond ooit een moskee.  Deze en meer werden in 1572 verwoest nadat de grote opstand van de Morsiscos werd neergeslagen en ze werden "vervangen" door christenen van elders in Spanje. Het is ook die tijd dat Pitres rechten krijgt. Later duikt de naam helaas weer op tijdens de burgeroorlog waar zeer hevig gestreden word rond en in Pitres. 

 

Maar dit alles ligt in het verleden en nu is Pitres een zeer rustig zeer mooi gelegen dorpje dat een stop waard is als men er toch doorheen rijdt.  De regio word veel gebruikt door natuurliefhebbers en wandelaars. Als je ervan houdt zeer de moeite dus.  Dan weer even over de poort naar de zee.... ergens in de XIX eeuw was er een politicus die de mensen vroeg wat ze wilden waarop men voor grap antwoorden dat ze een poort naar de zee wilden....  Dezelfde politicus gaf aan dat er dan wel heel wat gesloopt moest worden voor dat water tot aan Pitres te krijgen wat door de bewoners weer afgewezen werd. Toch bleef de gedachte hangen...  Ondertussen zijn ze "zusterstad" met Motril een echte havenstad en hebben ze en strandboulevard..... (zonder strand ) en een poort . Zelfs hebben ze een vissersvereniging welke zich hoofdzakelijk bezig houd met het op de kermis eten van vis ;-) 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Geert · 04/11/2022
    ik woon er en moet bekennen dat alles wat boven geschreven is zo'n beetje waar is.
    Kort geleden hierheen verhuisd als "pensionada"  en het bevalt uitstekend 1
    Geert.
Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant