Trevelez in de Alpujarras

Trevelez in de Alpujarras

Trevelez in de Alpujarras

Trevelez is een zeer bekende naam, deze naam ziet men veel op Spaanse Hammen. Naast onder andere Jabugo gezien als kwaliteit onder de Spaanse Jamon.

Het dorpje is dan ook zeer in trek bij de toerist. Hoewel het behoorlijk uit de slag ligt nemen velen de moeite om de mooie rit door de Alpujarras te rijden om daar op het laatste dorp op de weg een kijkje te gaan nemen.

Maar eerlijk is eerlijk , hoe mooi de weg en de dorpen er naartoe ook zijn ,het dorp zelf valt velen tegen.... Aangezien hier het centrum is van de Spaanse ham met de naam Trevelez word dit dan ook veel verkocht in de massa winkels die er dan ook zijn. Veel meer dan hier op een terras te gaan zitten en een van de vele ham drogerijen te bezoeken is er dan ook niet....

Nu is zo een grote hal vol met ham best imposant om te zien maar om hiervoor toch heel wat kilometers in de auto voor te zitten.... mag iedereen na afloop zelf over beslissen....

In ieder geval is de historie van dit kleine bergdorp wel interessanter. De oorsprong van dit Spaanse bergdorpje gaat minimaal terug tot de derde eeuw al zijn er tekenen dat in de oertijd hier in de regio al bewoning was ( 4500 – 4000 VC ) .

Echter met de komst van de Moorse volkeren komt er pas structuur in Andalucia en daarmee ook in Trevelez. Doordat de Moren de kunst van irrigatie meenamen werd deze streek omgetoverd tot een vruchtbare streek waar het goed leven was.

En in tegenstelling tot de stad Granada is dit dorpje nooit veroverd door de christelijke koningen uit het Noorden. Hier leefden de Moren nog tot zonder enige inmenging tot 1500. Toen werden de vredesverdragen verscheurd en kwamen er overal opstanden. Zoals op vele plekken werd de Moorse bevolking verplicht over te stappen op het christelijke geloof. Ook in Trevelez dus. Deze “nieuwe” mensen werden nu de Moriscos genoemd. De eerdere Moros ( Moren ) omgedoopt naar Cristianismo ( christendom ). Echter was dit uiterlijk. Ze bleven gewoon hun oude geloof uitoefenen en dit alles ging dan ook prima tot het jaar 1568, toen kwam er wederom een grote opstand in Andalucia door de Moriscos tegen de christelijke onderdrukking. Deze opstand duurde tot 1572 en nu werden dan ook alle dorpen “gezuiverd” door de oude bewoners weg te jagen en de dorpen opnieuw te bevolken met inwoners uit Noord Spanje... Nog jaren werden deze weer geteisterd door Moriscos die de bergen waren ingevlucht om vandaar uit als bandalero de regio onveilig te maken.

Vooral dit laatste leverde allerlei verhalen en legenden op wat veel toeristen aantrok.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant