De Manzanilla wijn

De Manzanilla wijn

De Manzanilla wijn

Deze wijn soort is een van de meest bekende Spaanse wijnen. Sanlúcar de Barrameda, vlakbij Jerez de la Frontera en El Puerto de Santa Maria, is een van de drie steden welke behoren tot de zona de crianza van Jerez, internationaal de meest bekende Spaanse wijnsoort.

Van ouds her wordt deze soort Manzanilla ( lees : Mansanieja). Deze soort behoort tot de benaming Jerez-Xérés-Sherry en Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda. Ondanks dat de Tartessianen al kennis van de druiventeelt hadden en de Romeinen een volledig ontwikkelde wijnbouw aantroffen toen ze zich in de regio vestigden, zoals beschreven, door de Romeinse schrijvers Plinio, Lucano en Marcial, is Manzanilla een relatief nieuw product.

In 1811 verschijnt voor het eerst de benaming Manzanilla, echter als naam voor een soort bouillon. In 1807 vermeldt de schrijver Esteban Boutelou in zijn boek : Memorias sobre el cultivo de la vid en Sanlúcar de Barrameda y Jerez de la Frontera, voor het eerst over een witte wijn met een karakteristieke kamille ( manzanilla) smaak.

Er bestaan diverse theorieën over het ontstaan van de naam Manzanilla, echter de theorie die de meest waarschijnlijk is, is die waarbij men zegt dat de smaak lijkt op kamille thee. Deze groeide veel in de moerassige gebieden rond de rivier Guadalquivir.

Deze soort wijn kon men nergens anders produceren. De onderscheidende karakteristieke eigenschappen van deze wijn is bepaald door de wijze van vervaardiging, de groei en het lokale klimaat. De druiven zijn van de soort genaamd Palomino Fino ( in de regio ook Listán genoemd) welke geplant worden in moerassig gebied.

Na het gistings-proces word het druivensap geclassificeerd. Het sap welke gebruikt wordt voor de Manzanilla is het meest fruitig. Dit wordt gebruikt in het traditionele proces van groei en vermenging van oude wijnen, dit geeft samen met het lokale klimaat de verrukkelijke en unieke wijn van San Lucar.

De Manzanilla heeft de volgende karakteristieken: zeer doorzichtige sherry, sterk aroma, goede smaak, droog, licht zurig en met een alcohol gehalte van 15 %.

In de wijnhuizen van San Lucar maakt men behalve de Manzanilla, alle andere wijnen die behoren tot de scala aan wijn die Jerez biedt. Zoals soorten met de namen: Finos, Amontillados, Olorosos, Palos Cortados, Moscatel, Creams, maar ook Brandy's en Ponches. Sinds kort heeft men ook excellente jonge tafelwijnen in deze reeks opgenomen.

Ook interessant