Heerlijke recepten van Spaanse voor na en bij gerechten

Olijfolie koek

Olijfolie koek

Tortas de aceite - Olijfoliekoek

De Olijfoliekoek is een echte klassieker in de Andalusische keuken.

Ingrediënten:

500 gram bloem
100 ml Olijfolie Virgin Extra
150 ml water
15 gram verse gist
5 gram zout
10 gram anijszaad
10 gram sesamzaad
suiker

Spaanse Amandel saus

Spaanse Amandel saus

Spaanse Amandelsaus

Met dit recept maakt U een heerlijke saus

Ingrediënten :

– 150 gram gemalen amandelen
– 2 teentjes knoflook klein gesneden
– kleine ui klein gesneden
– 2 sneden brood in kleine blokjes gesneden
– 4 soeplepels olijfolie virgin extra
– 1 bouillonblokje ( kip of vlees )

Turron taart met chocolade

Turron taart met chocolade

Turron Taart met chocolade


Turron is een geliefd product in Spanje, niet enkel puur te gebruiken maar ook in gerechten zoals dit recept.

Ingrediënten :

320 gram pure chocolade

200 gram melk chocolade

240 gram roomboter

380 gram suiker

12 eieren

275 gram zelfrijzend bakmeel

Ananas en Miel de Caña

Ananas en Miel de Caña

Miel de caña is een typisch ingrediënt uit het zuiden van Spanje.

Je kunt hier verrassende recepten mee maken

Ingrediënten :

Ananas

Miel de caña

1 limoen

Bereiding :

Venkel Wortel mousse

Venkel Wortel mousse

Venkel Wortel mousse is een lekker voorgerecht.


In Andalucia eet men veel mousse als voorgerecht, heel bekend is salmorejo maar deze versie mag er ook zijn

Ingrediënten :

- 1 Venkel

- 3 winterpenen

- 2 teentjes knoflook

- Olijfolie Virgin extra

- Slagroom

- ½ glas sinaasappelsap

Bloemkool anders

Bloemkool anders

Bloemkool is heel bekend in Nederland en België maar niet iedereen vind het lekker...


In Andalusië heeft men daar misschien wel iets op gevonden.

Het heet Coliflor Rebozada ( Rebozar betekent "gedoopt in")

Het heeft uiterlijk iets weg van oliebollen echter is dit geen massa die gefrituurd word maar stukjes bloemkool omhuld met een massa die dan weer gefrituurd word.

Ingrediënten :

Bloemkool , 2 ei , bloem, olijfolie en zout en 2 teentjes knoflook, peterselie en gist en 1/2 theelepel colorante.

Turron ijs met Spaanse smaak

Turron ijs met Spaanse smaak

Turron ijs is een heerlijk ijs met Spaanse smaak


Dit ijs is makkelijk zelf te maken.

Ingrediënten :

300 gram turron de jijona

1/4 liter volle melk

300 ml slagroom met meer dan 30 % vetgehalte

4 eidooiers

2 soeplepels honing

zout

Brocoli met amandel

Brocoli met amandel

Een heerlijk fris gerecht is Brocoli met geroosterde amandelen

Ingrediënten :

Citroensap van een halve citroen

40 gram blanke amandelen

Echte boter

Brocoli

Olijfolie Virgin Extra

Sinaasappel rijst

Sinaasappel rijst

Doe eens wat anders dan witte rijst.


Snij een ui en 2 teentjes knoflook fijn. fruit dit in Olijfolie virgin extra.

Ondertussen pers 2 sinaasappels en zet het sap apart. Snij ook nog een 1/2 schil van de sinaasappel zeer klein en voeg dit samen met het sap bij de gefruite ui en knoflook. voeg er genoeg water bij totdat de hoeveelheid rijst die men wenst net "kopje onder" staat.

Kook de rijst en Klaar !!!! . Nou ja, klaar.... nu de rest nog Smakelijk eten 

Wortels op zijn Andalusisch

Wortels op zijn Andalusisch

eenvoudig doch lekker bijgerecht

: maak enkele wortels schoon, snij ze in stukjes en kook ze ( niet te zacht ) , vervolgens doe in een kom,
vervolgens, olijfolie, knoflook, rozemarijn en eventueel komijn in een vijzel... en stampen maar... :-)

Meng dat mengsel met de eerdere gekookte wortelen en klaar !! ( recept uit Andalucia )

Paprika salade met honing en amandels

Paprika salade met honing en amandels

Paprika salade met honing en amandels

Een typisch Spaanse salade , perfect als bijgerecht bij een Spaanse maaltijd


voor 3 personen.

Ingrediënten :

4 rode paprika's, in vieren gedeeld

2 eetlepels olijfolie

1 teentje knoflook

15 gr amandelen

1 eetlepel bloemenhoning

Knoflook aardappels

Knoflook aardappels

Spaanse Knoflook aardappels

Ingrediënten:

1 kg aardappelen

1 ei

1 a 2 teentjes knoflook

10 cl. goede kwaliteit wijnazijn

5 cl. citroen sap

Een beetje Olijfolie extra virgen

Zonnebloemolie (bevat een hoog aantal Omega-6), is nodig om de mayonaise te binden

Peterselie

Zout

Patatas Bravas

Patatas Bravas

Patatas Bravas , typisch Spaans gerecht

Patatas bravas is zo een gerecht dat bijna iedereen in Spanje wel eens een keer ( of meer ) heeft gegeten. Van origine zijn het aardappels met een picante saus maar het recept bestaat in zoveel varianten als er bars en restauranten bestaan in Spanje ;-) .Hoe en waar het vandaan komt is men het niet geheel over eens maar zeer waarschijnlijk komt het de eerste keer voor in Madrid waar twee bars het hadden. Wie dan het eerste was ???.  Hoe dan ook, een van die miljoen recepten is het volgende : 

Ingrediënten voor 6 personen :

1 kg ongeschilde aardappelen

Olijfolie

Zout

Bereiding :

Maak de aardappelen schoon, droog ze af en snij ze vervolgens in flinke stukken. Bak de aardappelen in een cm dikke laag olijfolie gedurende 15 minuten, totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn. Schep de aardappelen op een schaal met keukenpapier en laat de overtollige olie uitlekken. Bestrooi de aardappelen met wat zeezout en de pikante saus en klaar!

Salmorejo Malagueño

Salmorejo Malagueño

Salmorejo Malagueño ( Remojón Granadino )

Ingredienten :

- aardappel

- kabeljauw

- ei

- sinaas

- ui

- olijven ( extra )

- olijfolie virgin extra

- wijnazijn en zout

Uientoast met Spaanse geitenkaas

Uientoast met Spaanse geitenkaas

Uientoast met Spaanse geitenkaas

Ingrediënten:

- Vers brood

- Uien

- Honing

- Oloroso wijn

- Geitenkaas

Bereiding: