Tortas de aceite - Olijfoliekoek
De Olijfoliekoek is een echte klassieker in de Andalusische keuken.
Ingrediënten:
500 gram bloem
100 ml Olijfolie Virgin Extra
150 ml water
15 gram verse gist
5 gram zout
10 gram anijszaad
10 gram sesamzaad
suiker
In Andalusië heeft men daar misschien wel iets op gevonden.
Het heet Coliflor Rebozada ( Rebozar betekent "gedoopt in")
Het heeft uiterlijk iets weg van oliebollen echter is dit geen massa die gefrituurd word maar stukjes bloemkool omhuld met een massa die dan weer gefrituurd word.
Ingrediënten :
Bloemkool , 2 ei , bloem, olijfolie en zout en 2 teentjes knoflook, peterselie en gist en 1/2 theelepel colorante.
Snij een ui en 2 teentjes knoflook fijn. fruit dit in Olijfolie virgin extra.
Ondertussen pers 2 sinaasappels en zet het sap apart. Snij ook nog een 1/2 schil van de sinaasappel zeer klein en voeg dit samen met het sap bij de gefruite ui en knoflook. voeg er genoeg water bij totdat de hoeveelheid rijst die men wenst net "kopje onder" staat.
Kook de rijst en Klaar !!!! . Nou ja, klaar.... nu de rest nog Smakelijk eten
: maak enkele wortels schoon, snij ze in stukjes en kook ze ( niet te zacht ) , vervolgens doe in een kom,
vervolgens, olijfolie, knoflook, rozemarijn en eventueel komijn in een vijzel... en stampen maar... :-)
Meng dat mengsel met de eerdere gekookte wortelen en klaar !! ( recept uit Andalucia )
Patatas bravas is zo een gerecht dat bijna iedereen in Spanje wel eens een keer ( of meer ) heeft gegeten. Van origine zijn het aardappels met een picante saus maar het recept bestaat in zoveel varianten als er bars en restauranten bestaan in Spanje ;-) .Hoe en waar het vandaan komt is men het niet geheel over eens maar zeer waarschijnlijk komt het de eerste keer voor in Madrid waar twee bars het hadden. Wie dan het eerste was ???. Hoe dan ook, een van die miljoen recepten is het volgende :
Ingrediënten voor 6 personen :
1 kg ongeschilde aardappelen
Olijfolie
Zout
Bereiding :
Maak de aardappelen schoon, droog ze af en snij ze vervolgens in flinke stukken. Bak de aardappelen in een cm dikke laag olijfolie gedurende 15 minuten, totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn. Schep de aardappelen op een schaal met keukenpapier en laat de overtollige olie uitlekken. Bestrooi de aardappelen met wat zeezout en de pikante saus en klaar!