malaga stad

Malaga hoofdstad aan de kust

De stad Malaga in het zuiden van Spanje

Deze stad vind zijn oorsprong zo ongeveer 2800 jaar geleden toen de Feniciërs hier een kolonie starten. Dit deden ze op de heuvel waar nu het alcazaba ligt. Dat betekent echter niet dat zij de eerste waren , tenslotte was de regio al langer bewoond tot ver in de prehistorie. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de dolmenes de Antequera.

Maar de Feniciërs waren het die zich op deze plek vestigden ( 800 v. Chr ) en zo kregen ze een handelsplek op het vastland om vanaf hier handel te drijven met het Spaanse vasteland en het oosten. Zij noemden het Malakka.  Rond het jaar 600 voor Christus kwamen vervolgens de Tartessos die een handelsnederzetting hadden welke ze Mainake noemden. Niet lang erna kwamen de Puniërs welke de Tartessos verdreven en de regio overnamen. Dit nadat de Puniërs ( Carthago ) de Grieken hadden verslagen en daarmee de machtigste samenleving werd in dit deel van de Middelandse Zee.  Enkele eeuwen ging het goed maar in de helft van de 4e eeuw kregen de Carthagers en de Romeinen problemen en begon de eerste Punische oorlog welke onder andere in La Malaha plaatsvond ( huidige provincie Granada ) .

Uiteindelijk na nog meer oorlog was het jaar 206 voor Christus dat de Romeinen hier de baas waren. Dat was het jaar dat de laatste stad in het huidige Andalusië in handen van de Romeinen kwam. ( Cadiz ) . In het jaar 205 werd de stad Malakka onderdeel van Hispania Ulterior ,dat was het zuiden van het huidige Spanje, ongeveer het huidige Andalucia. Vanaf toen kwam er een periode van redelijke rust en vrede voor de regio en leefde het econimisch ook op.  In het jaar 81 vaardigde Rome de Lex Flavia malacitana uit, waarmee de stad het rechtssysteem kreeg van een Romeinse stad. Dat zorgde vervolgens voor een bepaalde rijkdom voor de stad. De Romeinse stad Malaga  ( Malakka ) lag op de heuvel waar nu de Moorse burcht ligt met aan de voet het Amfitheater , het had natuurlijk een haven en ook een plek waar men vis verwerkte tot onder ander Garum maar ook Mojama. De begraafplaats was waar nu het de wijk La Trinidad ligt en zo in het gehele gebied rondom het huidige Malaga zijn er restanten gevonden van de Romeinse tijd. Zelfs op de plek waar nu de luchthaven van Malaga ligt zijn er begraafplaatsen gevonden. Deze zijn overigens nog steeds te zien , ze bevinden zich binnen het gebied van het luchtvaartmuseum van de stad. 

romeins theater malaga

Zo rond het jaar 402 vielen de vandalen het Iberische eiland binnen en verdreven de Romeinen welke uiteindelijk in 476 in zijn geheel verslagen waren. Steden zoals bijvoorbeeld Acinipo werden volledig vernietigd en nooit meer opgebouwd. Heel even was er de Byzantijnse keizer Justinianus welke probeerde het Romeinse rijk te herstellen en onder andere Malaga te veroveren maar dat duur niet lang tot de visigothen het in handen kregen en er dus definitief een einde kwam aan de Romeinse tijd in Malaga en omgeving. 

Lang duurde dat ook weer niet want in de 8e eeuw kwamen de Moren uit het zuiden en veroverden nagenoeg geheel Spanje en de stad Malakka werd . Dit was in het jaar 711 toen de moren onder het commando van Tariq ibn Ziyad de straat van Gibraltar overstaken en zo het begin stichtten van enkele eeuwen Moorse overheersing in Spanje.  Hun rijk noemden ze Al Andalus waarvan sommige denken dat het een vertaling is van de Omajjaden hun omschrijving als "het land van de vandalen".  Zo kwam ook Malaga onder het bewind van het kalifaat van Damascus want daar kwamen de Omajjaden oorspronkelijk vandaan. Malaga werd een stad binnen het "Cora del Rayya" waarvan in het begin niet Malaga maar Archidona de hoofdstad was...  In 1026 werd Malaga een Taifa, een onafhankelijk rijk binnen het Spaanse Al Andalus. Dit duurde tot 1238 toen het onder de macht kwam van het Nasrid rijk met hun hoofdstad Granada. In die Taifa periode ontstond het Alcazaba van Malaga en het Gibralfaro . Tijdens de overgang naar het Nasrid rijk woonden er ongeveer 15.000 mensen in Malaga stad waarvan het overgrote deel Moslims en een kleine minderheid Joods. Christenen waren enkel in de stad als krijgsgevangen die vooral moesten werken in Atarazanos wat een scheepswerf was . Momenteel staat op die plek een grote markthal die trouwens ook best een bezoek waard is. Zo tegen 1348 bereikt de Moorse stad Malaga zijn top in rijkdom. Lang duurt dat niet want in 1482 werd Alhama de Granada veroverd door de Christelijke legers en vanaf daar gaat het vrij snel. In 1487 was het de beurt voor de stad Malaga . De christelijke legers hadden toch best moeite want van mei tot augustus  1487 belegerde men de stad voordat deze zich overgaf.  Daarmee was dit de langstdurende belegering van alle steden in Andalusië.  De gevolgen voor de Moorse stad Malaga waren groot. Op 25 familie's na werd de rest of ter dood veroordeeld of tot slaaf gemaakt.  Het koninkrijk Granada verloor daarmee ook hun nummer verbinding tot de zee.

De stad werd vervolgens opnieuw bevolkt door zo een ongeveer 1000 Christenen uit het Noorden van Spanje , net zoals de rest van de huidige provincie trouwens. Delen van de Moorse stad werden afgebroken en nieuwe "moderne" gebouwen werden gebouwd zoals onder andere de kerk van Santiago ApóstolTevens kwam in de XVII de zoete Malaga wijn in opkomst en zorgde ook weer voor een grote rijkdom voor de regio.  In de jaren / eeuwen groeide Malaga en werd de stad weer een belangrijke toegang tot de zee. Veel van de huidige gebouwen zijn er gebouwd zoals het gebouw van de Douane waar nu een museum in is gehuisvest dat een bezoek waard is.  In 1808 trok het Franse leger Spanje binnen omdat ze Portugal wilden bezetten..... Dat beviel de Spanjaarden natuurlijk helemaal niet en zo begon de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Deze strijd duurde tot 1814. In die strijd was er ene José María de Torrijos y Uriarte die begon als kapitein en op het einde zich opgewerkt had tot brigade generaal.  Na de oorlog bekleede hij belangrijke functies binnen de nieuwe Spaanse regering maar in 1817 sloot hij zich aan bij een groep om de regering en de nieuwe koning af te zetten, hij werd gevangen genomen en wist enkele tijd later te ontsnappen.  Hij leefde lange tijd buiten Spanje maar in 1831 ppogde hij samen met 48 mannen via Gibraltar in Malaga een opstand te beginnen... Dat mislukte en ze werden op het strand Playa de San Andres ( niet ver van het automuseum ) in Malaga geëxecuteerd . Later werd in het centrum ter ere van hun een monument gebouwd dat er nu nog staat.

 

Zo rond 1850 was Malaga de stad met de meeste industrie van Spanje na Barcelona. Men had zelfs stadsverlichting, toen nog op gas maar later met Electriciteit. In het begin van 1873 werd de republiek van Spanje uitgeroepen maar Malaga onder andere was er niet mee eens en riep de onafhankelijkheid op zijnde een afzonderlinge "staat".  Dit duurde niet heel lang, paar maandjes tot het leger er een einde aan maakte. Al met al een chaotische tijd voor de stad.  De provincie Malaga werd populair bij het toerisme dank het bekende Torremolinos waar net als in Malaga zelf het tourisme al begon in de jaren 20 van de vorige eeuw toen de lokale mensen meer rijkdom hadden maar internationaal was het zo eind jaren 50 dat het dus op gang kwam mede dank het goede weer , de lage waarde van de peseta en de rijkdom in het Noorden van Europa en elders. Velen gingen dus naar de Costa del Sol maar de stad zelf werd veelal overgeslagen. Er waren natuurlijk dagtochten vanaf het strand maar pas sinds een jaar of 20 is de stad zelf in opkomst. Dit doordat men aardig wat aan de stad gebouwd heeft om het te verbeteren met de nodige Museums en meer en ook deels doordat er onzekerheid was de laatste jaren over Barcelona en hun de onafhankelijksplannen waardoor Malaga als citytrip Barcelona voorbij schoot, waardoor er vele oude panden in de binnenstad werden opgekocht en opgeknapt om te verhuren.

malaga

Dit zorgde natuurlijk ervoor dat de stad stukken mooier is geworden maar ook dat vele lokale inwoners het niet meer kunnen betalen.  Malaga is momenteel ( 2023 ) een van de hardst groeiende steden van Spanje. 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant