Eten en drinken in Andalusië is een belangrijk deel van de cultuur. Veel is niet duidelijk of zelfs geheel onbekend in de Benelux.

Vandaar dat we hier middels onderstaande verhalen een en ander willen toelichten

Smaakcombinaties met Mojama

Panel onderzoekt smaakcombinaties met mojama

27 mei 2009 - Een achtkoppig panel heeft mojama geproefd in combinatie met producten van Frutti Confetti. Uiteindelijke doel is om tijdens Bourgondisch Boxmeer uiterst exclusieve hapjes te presenteren.

Lees meer: Smaakcombinaties met Mojama

Salmorejo Malagueño of Cordobes

Salmorejo Malagueño of Cordobes

Salmorejo malagueño of Cordobes ?

wat velen niet weten tot ze het bestellen in Malaga is dat er in Malaga een andere Salmorejo bestaat dan in Cordoba …...

of zelfs in Antequera ( porra )

Lees meer: Salmorejo Malagueño of Cordobes

Niet elke Iberico ham is 100% Iberico

Niet elke Iberico ham is 100% Iberico

Niet elke Iberico ham is een 100% Spaanse Iberico ham......

Voor de meeste consumenten is elke Spaanse ham een Iberico ham.

Lees meer: Niet elke Iberico ham is 100% Iberico

Pomace olijfolie

Pomace is een Olijfolie die je tegenkomt als je in de horeca groothandel komt.

Kost weinig en wordt daarom heel veel gebruikt in de Horeca. Maar wat gebruiken ze dan voor een olijfolie ?

Lees meer: Pomace olijfolie

Miel de Caña , suiker riet stroop uit Andalucia

Miel de Caña , suiker riet stroop uit Andalucia

Miel de Caña betekent letterlijk honing van suikerriet.

Nu is wel duidelijk dat rietsuiker geen honing heeft, dus de vraag komt al snel waarom dit Miel ( honing ) heet.

Lees meer: Miel de Caña , suiker riet stroop uit Andalucia

Pata Negra, hoe zit dat nu ?

Pata Negra, hoe zit dat nu ?

Vaak zie je dat winkels reclame maken met het feit dat ze PATA NEGRA hebben.

Klanten denken dat dit de beste kwaliteit ham is. Dit is nu NIET helemaal Waar.....

Lees meer: Pata Negra, hoe zit dat nu ?

Membrillo en kweepeer

Membrillo en kweepeer

Membrillo is een fruitsoort die zijn origine heeft in de Kaspische zee.

De naam ontleent hij aan de stad Cydon welke zich in Griekenland bevind. Echter in de tijd van Babylon bestond dit fruit al. Voor de grieken was dit het symbool van vruchtbaarheid en de liefde.

Lees meer: Membrillo en kweepeer

Olijfolie uit Spanje

Olijfolie uit Spanje

Als U in de winkel of op het web kijkt ontdekt U iedere dag meer verschillende soorten olijfolie.

Er worden termen gebruikt als intens, virgin, extra vierge, suave, zacht , light en zo verder. Hoe zit dat nu ?

Lees meer: Olijfolie uit Spanje

Logo's en keurmerken in Andalusie

In Spanje en dus ook Andalusië zijn er vele keurmerken en logo’s op de producten

Net zoals in de Benelux zijn er zoveel van dat bijna niemand meer weet waar ze voor dienen en of het wel wat uitmaakt of een product het specifieke logo heeft.

Lees meer: Logo's en keurmerken in Andalusie

Olijfolie op de Wereld Markt

Olijfolie op de Wereld Markt

Andalucia is binnen Spanje de Allergrootste producent van Olijfolie, in totaal komt ongeveer 80 % van de Spaanse productie uit het zuiden van Spanje.

EN Spanje is de allergrootste olijfolie producent van de wereld. Hoofdzakelijk Andalusische olie dus.

Lees meer: Olijfolie op de Wereld Markt

kwaliteitsverschil in Mojama

kwaliteitsverschil in Mojama

De verschillende kwaliteiten van Mojama.

Mojama is een heel oud product dat men al sinds mensenheugenis maakt in zuid Spanje. Dat er echter veel kwaliteits-verschil is zal niemand weten. Net als met de Spaanse ham is er dus ook bij de Gedroogde tonijn een verschil.

Lees meer: kwaliteitsverschil in Mojama

Olijfolie in het verleden

Olijfolie in het verleden

Olijfolie in het verleden

Vroeger.... werd de olijfolie nog geperst. Hoe ging dat in zijn werk ? Allereerst, de naam voor die perserij in het Spaans is Almazara, een woord dat ook alweer afkomstig is van de Moorse tijd. Het betekent “plek waar men perst”.

Lees meer: Olijfolie in het verleden

Is goede Olijfolie Groen ?

Goede Olijfolie moet groen zijn....... zeggen velen... Nee hoor.
De kwaliteit van een olijfolie wordt niet bepaald door de kleur.

Lees meer: Is goede Olijfolie Groen ?

Olijfolie in het heden

Olijfolie in het heden

In een eerder artikel hebben we laten zien hoe men vroeger de olijven perste om zo de olie te winnen.

Door de verbeterde technieken en grotere vraag is door de jaren heen de olijfolie branche ook niet stil blijven staan.

Lees meer: Olijfolie in het heden

Houdbaarheidsdatum in Spanje

Houdbaarheidsdatums op Spaanse producten

In Spanje gebruikt men verschillende benamingen voor het aangeven van de Houdbaarheidsdatum van een Spaans product

Lees meer: Houdbaarheidsdatum in Spanje