Eten en drinken in Andalusië is een belangrijk deel van de cultuur. 

Veel is niet duidelijk of zelfs geheel onbekend in de Benelux.

Vandaar dat we hier middels onderstaande verhalen een en ander willen toelichten

kwaliteitsverschil in Mojama

kwaliteitsverschil in Mojama

De verschillende kwaliteiten van Mojama.

Mojama is een heel oud product dat men al sinds mensenheugenis maakt in zuid Spanje. Dat er echter veel kwaliteits-verschil is zal niemand weten. Net als met de Spaanse ham is er dus ook bij de Gedroogde tonijn een verschil.

Is goede Olijfolie Groen ?

Is goede Olijfolie Groen ?

Goede Olijfolie moet groen zijn....... zeggen velen... Nee hoor.

De kwaliteit van een olijfolie wordt niet bepaald door de kleur.

Frietjes in Olijfolie maken ?

Frietjes in Olijfolie maken ?

Frietjes maken in Olijfolie, kan dat ?

Ja hoor, geen probleem. Er zijn wat "regels"te volgen. We zullen de stappen hieronder doorlopen.

Houdbaarheidsdatum in Spanje

Houdbaarheidsdatums op Spaanse producten

In Spanje gebruikt men verschillende benamingen voor het aangeven van de Houdbaarheidsdatum van een Spaans product

De vervaardiging van Spaanse Kaas

De vervaardiging van Spaanse Kaas

De vervaardiging van Spaanse Kaas

Andalucia heeft vele traditionele kaas recepten die een keur van ambachtelijke
kazen doet ontstaan die een genot zijn voor onze smaak pupillen. Los van het
soort melk en de plaats van fabricage zijn er enkele algemene processen van het
kaas maken die we hieronder toelichten:

Hoe snij ik Spaanse Ham

Hoe snij ik Spaanse Ham

In de meeste restaurants, bars en zelfs bij de mensen thuis heeft snijdt men de plakjes ham naar behoefte. Echter hoe doe je dat ?.

Het snijden van de Iberico Ham is een vak op zich, er bestaan zelfs nationale wedstrijden op dit gebied.

De prijs van Olijfolie

De prijs van Olijfolie

De prijs van olijfolie is sinds 2012 flink gestegen en staat sindsdien ook vaker in de media. Maar wat is nu de echte prijs van olijfolie ?

Er bestaat een olijfolie index, zeg maar een beurs index ,enkel voor de prijs van de olijfolie.

Hoe maakt men koffie in Spanje

Hoe maakt men koffie in Spanje

In Spanje is net als in Italië de meest gebruikte methode om thuis koffie te zetten het bekende schroefpotje.

Van dit kleine handige apparaat word in Nederland en België aangenomen dat dit enkel in Italië wordt gebruikt, echter ook in de Spaanse huishoudens is dit een standaard voorwerp in elke keuken.

De Manzanilla wijn

De Manzanilla wijn

De Manzanilla wijn

Deze wijn soort is een van de meest bekende Spaanse wijnen. Sanlúcar de Barrameda, vlakbij Jerez de la Frontera en El Puerto de Santa Maria, is een van de drie steden welke behoren tot de zona de crianza van Jerez, internationaal de meest bekende Spaanse wijnsoort.

Hoe bak ik een ei in olijfolie

Hoe bak ik een ei in olijfolie

Als men een ei bakt in olijfolie spat het behoorlijk veel. Hiervoor is een truc.

Voeg een snufje zout toe aan de olijfolie voordat het ei aan toegevoegd wordt.

De hamburger van Setenil

De hamburger van Setenil

In Setenil de las bodegas hebben ze een 'eigen" hamburger genaamd La masita .

Deze masita kom je in de rest van Andalucia ook wel tegen op de lijst van tapas. Daar heet hij dan meestal Masita de Chorizo. Maar als U in Setenil bent volstaat het om "una de masita " te bestellen.

Gearomatiseerde Olijfolie

Gearomatiseerde Olijfolie

Er wordt veel gearomatiseerde olijfolie verkocht, maar waarom kopen als je deze olijfolie ook makkelijk zelf thuis kunt maken ?.

Het enige dat men nodig heeft is een goede olijfolie en de juiste ingrediënten.

De Geschiedenis van de Turron

De Geschiedenis van de Turron

Turron is een product dat zijn herkomst heeft uit de tijd dat de Moren nog de baas waren in het zuidelijk deel van Spanje.

Turron heeft als basis een massa van ingekookte Honing ( of suiker ) waar men amandelen aan toevoegt.

Gerookte Spaanse Paprika van La Dalia

Gerookte Spaanse Paprika van La Dalia

Gerookte Spaanse Paprika, Hét Spaanse ingrediënt.

Gerookt paprikapoeder ( Pimentón Ahumado ), wordt gemaakt in Spanje van gerookte, gemalen pepers en vaak aangeduid als gewoon gerookt paprikapoeder. Het bestaat echter in verschillende variaties van zoet en mild (dulce) bitterzoete medium heet (Agridulce) en pikant (picante).

De Geschiedenis van de Tapas in de Spaanse Keuken

De Geschiedenis van de Tapas in de Spaanse Keuken

De tapas zijn onderdeel geworden van de Spaanse keuken.

Precies is niet bekend waar de Spaanse tapas vandaan komen, maar er bestaan diverse theorieën waar men de oorsprong en de huidige invloed op de Spaanse traditionele keuken probeert te verklaren.